С 670 милиона лева са нараснали парите за гарантиране на пенсиите у нас от 2019 г. до август 2022 г., показват данните на Министерство на финансите.

Общият паричен ресурс на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, към 31.08.2022 г. е в размер на 3,771 млрд. лева, от които 3,768 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ.

Само през август тази година по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 3,83 млн. лв. Само 3 млн. лева постъпиха във фонда и през юли, показват данните.

А през юни по сметката на фонда бяха трансферирани 3,8 млн. лева, докато през май постъпиха средства в размер на 107,20 млн. лв., а през април – 4,24 млн. лева. През първото тримесечие на тази година във фонда са постъпили близо 100 млн. лева.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства.

Повече пари в Сребърния фонд за гарантиране на пенсиите

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

istock
istock

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg