Кризата, предизвикана от пандемията от коронавиряса, се отрази негативно върху втория и третия стълб на пенсионната ни система. Това се разбира от отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков как пандемията се е отразила на трите стълба на пенсионната система у нас.

Сачева уточнява, че спадовете на всички световни финансови пазари са рефлектирали върху активите на пенсионните фондове, които са инвестирани в различни борсово търгувани инструменти.

В резултат на това стойността на един дял на пенсионните фондове е намалял, като най-ниски нива от началото на годината са регистрирани на 24 март. Стойността на един дял се изчислява ежедневно и е най-точният индикатор за постигнатия доход от инвестиране на средствата на фондовете, пояснява министърът.

След 24 март започва постепенно възстановяване на стойностите на един дял и към средата на октомври те са се повишили с между 2,58% до 9,30% за различните фондове. Спрямо  началото на тази година - или периодът преди кризата, стойността на един дял на 8 от фондовете за задължително пенсионно осигуряване нараства минимално с между 0,01% до 1,22%, отчита министър Сачева.

istock
istock

По думите й това сочи, че към средата на октомври неблагоприятният ефект върху инвестициите на фондовете в резултат на кризата, е значително преодолян. Вследствие на това нетните активи във втория стълб на пенсионната система нарастват с 9,77%  към 15 октомври 2020 г., спрямо същата дата на 2019 г.

Приходите от вноски във втория стълб на пенсионната система обаче нарастват по време на кризата. Брутните постъпления в универсалните и професионалните пенсионни фондове от началото на годината до средата на октомври са в размер на 1,266 млрд. лв. и спрямо година по-рано се повишават с близо 6 на сто. Нарастването на парите в УПФ се дължи на тенденцията на ръст на средната работна заплата у нас, обяснява социалният министър.

istock
istock

Освен върху втория и третия стълб на пенсионната система, кризата се е отразила негативно и на приходите в държавното обществен осигуряване, се посочва в отговора на министър Сачева.

Средният осигурителен доход продължава да нараства, но през 2020 г. забавя прираста си на годишна база. Това съвпада с месеците, отбелязващи старта на пандемията и разширяване на разпространението на коронавируса.

Справедливост в пенсионната система е непостижима

В резултат намаляват и приходите от осигурителни вноски в държавното обществено осигуряване. Ако за първите девет месеца на 2019 г. от тях са постъпили 5,700 млрд. лева, то за първите девет месеца на 2020 г. те са 5,636 млрд. лева или спад с 1,1%. Заради пандемията обаче нарастват разходите за пенсии, заради допълнителните мерки в подкрепа на възрастните хора – изплащането на 50 лв. към всяка пенсия.

istock
istock

Така кумулативният ефект от пандемията е от една страна спадът на приходите от осигурителни вноски заради намаляване на осигурените и забавяне на нарастването на средния осигурителен доход от една стара, а от друга увеличените разходи за пенсии заради предприетите извънредни мерки за подкрепа на пенсионерите. Очакванията са, че ще е нужен по-голям трансфер от централния бюджет за покриване на недостига на средства в ДОО, в частност бюджета на фонд „Пенсии“, заключва социалният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg