Нов доклад на Blacktower Financial Management Group разкрива държавите с най-добри  пенсионни системи в света през 2021 г. въз основа на различни фактори, включително средната възраст за пенсиониране и вноските.
 
Финландия се нарежда на първо място, следвана от Полша и Швеция, докато Обединеното кралство заема 25 -то място в индекса, а Корея е на последно място от всички индексирани страни.
 
Гавин Плюк, управляващ директор на групата в Blacktower Financial Management, каза: „Нашето изследване разкрива най-добрите пенсионни системи в света - това проучване е нещо, което трябва сериозно да се вземе предвид, когато човек решава в коя държава да живее и работи в чужбина. Това неизбежно ще повлияе на бъдещето ви пенсия, което означава, че може да се наложи да работите по -дълго, за да финансирате удобното си пенсиониране в зависимост от това в коя държава живеете "
 
Според изследването, високите публични разходи на Финландия за пенсии и силен процент от населението, плащащо пенсия, са позволили на финландските граждани да се възползват максимално от пенсионирането си.

След Финландия най -добрите страни за пенсии са Полша и Швеция. И двете могат да се похвалят със средна възраст за пенсиониране от 65 години, под средната стойност от 66 години, а Швеция има впечатляващ процент на участие на 100% във финансирани пенсии. Полша също има една от най -високите ставки на вноските, като 27,5% от средната работна заплата отива за пенсии.
 
Средна възраст за пенсиониране

В топ 30 на страните с най-добри пенсионни системи, средната възраст, на която хората се пенсионират, е 66 години, като най -ниската средна възраст от 62 е в Словения, Гърция, Израел и Турция.

Колко българи взимат пенсия за стаж в чужбина

За разлика от това, Дания имаше най -висок резултат, като средният пенсионер не се пенсионира до 74 -годишна възраст - може би благодарение на силната здравна система на Дания.
 

Blacktower
Blacktower

Най-високи пенсионни вноски

Някои държави имат значително по-високи ставки на вноските, като Италия, където 33% от средната работна заплата са предназначени за пенсионни вноски. Други държави, в които хората влагат повече в пенсиите си, включват Испания с 28,3%эи Чехия с 28%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg