Средствата от доброволен фонд могат да бъдат да бъдат изтеглени без ограничения, в зависимост от избора на осигуреното лице, обясняват експертите от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Това е възможно, в случай че вие започнете или продължите да упражнявате трудова дейност, за която подлежите на осигуряване в универсален пенсионен фонд, дори и след навършване на възрастта за пенсиониране от универсален пенсионен фонд, съгласно Кодекса за социално осигуряване.

Компанията повторно ще ви разкрие нова индивидуална партида в универсалния пенсионен фонд с постъпването на първата осигурителна вноска след сключване на съответния договор.

Така 5% от осигурителния ви доход всеки месец продължават да се натрупват в универсалния пенсионен фонд. Въз основа на натрупаните суми от осигурителните вноски или с част от тях, постъпили след сключването на пенсионния договор, вие имате право да поискате не повече от веднъж в една календарна година преизчисляване на получаваната допълнителна пожизнена пенсия за старост.

Може ли да изтеглите парите си за допълнителна пенсия

Освен да послужат за преизчисление на пенсията, тези средства могат да бъдат получени и еднократно или разсрочено по ваш избор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg