Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лв. за храна от Агенцията за социално подпомагане през април. Остава и добавката от 50 лв., съобщава БНР.

Правителството се отказа от намерението си средствата за храна да бъдат под формата на ваучери и те ще бъдат предоставени в пари.

Става въпрос за близо 392 хиляди души. Списъкът с тези хора ще бъде предоставен на Агенцията за социално подпомагане от НОИ.

За какво се дава добавка към пенсията

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева каза, че синдикатът приветства решението да се осигурят средства за храна и те да се дават в пари, а не под формата на ваучери, тъй като това е щяло да затрудни реализацията им, особено в по-малките населени места.

iStock
iStock

„Одобряваме този подход.Той изначално беше добър като замисъл. Единственият детайл е, че щеше да бъде по-трудно, ако наистина беше реализиран през ваучери. Това, което е своеобразна помощ за подкрепа на потреблението – 120-те лева, ще бъде раздадено през Агенцията за социално подпомагане”, каза тя.

Колко хора ще си получат парите за втора пенсия накуп

Относно упреците, че парите за храна са предизборен ход Гонева сподели:

„Няма никакво значение предизборно, следизборно, пандемично, важното е за нас, за КНСБ е важно, че хората ще получат тези пари, най-вече те имат нужда да ги получат”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg