"Ние от ИБГНИ настояваме минималната пенсия при това преизчисление да стане 369 лв., а не както предлага служебното правителство – 340 лв. Става дума за едни 20 млн. лв. на месечна база". Това каза лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Обръщаме се към всички партии и политически формации в парламента, които твърдят, че ги е грижа за хората, да се заемем незабавно с актуализацията на бюджета. Това е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите на възрастните хора и надбавката от 50 лв., единственият начин медиците на първа линия да имат своите допълнителни плащания на прага на COVID криза и бизнесът да получи подкрепа", заяви Манолова.

С колко ще се вдигнат различните пенсии от 1 октомври

По думите ѝ в актуализацията, която вече е внесена в Народното събрание, се предлага да бъдат осигурени пенсии за надбавките на пенсионерите и това да се случи чрез преизчисляване на пенсиите със среден процент 12,5%.



Актуализацията, която предлага служебният кабинет в частта за пенсиите, е капан, заяви Мария Капон. Няма как, обясни тя, минималната пенсия да стане 340 лв/от 300 лв./ и като се махнат 50-те лева до момента - на практика възрастните ще получат с десет лева по-малко.

Актуализацията включва и повече пари за социални плащания, като числото е 575 млн лв. повече за енергийни помощи, лични асистенти и др. В нея са и парите за бизнеса, предвидени са 400 млн. лв. за мярката 60/40, за "Запази ме", като по нея ИБГНИ ще настоява да има плащания и за самоосигуряващите се на същия принцип - 75 процента от осигурителния доход в условията на ковид криза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg