В кои градове руснаците биха искали да живеят след пенсия, показва изследване на сайта Rabota.ru и SberNPF.

На въпрос в кой град биха искали да получат пенсия (множествен избор), респондентите най-често избират Москва (16% от анкетираните), Санкт Петербург (15%), Сочи (12%), Краснодар (6%) и Калининград (3%).
 
Самите московчани (64%) заявяват, че не искат да се преместят в друг град, а планират да живеят след пенсиониране в Москва. 13% от анкетираните биха искали да се преместят в столицата от Волгоград и 8% от Нижни Новгород. В Москва 46% от анкетираните са привлечени от развитата инфраструктура (множество възможности за избор), а 41% са привлечени от високото ниво на социални услуги.
 
Санкт Петербург за цял живот след края на кариерата си също е избран най-често от местните - 40%. Други 17% от анкетираните биха искали да се преместят в града на Нева от Москва, а 12% - от Самара. Силните страни на северната столица са развитата инфраструктура (38%) и наличните ресурси за отдих - 24%.
 
Сочи заема третото място. 36% от анкетираните московчани, 28% от жителите на Сочи и 15% от жителите на Екатеринбург биха искали да живеят там в пенсия. 64% от участниците в проучването оценяват града за достъпните му ресурси за отдих, 28% за добра околна среда и 23% за добре развита инфраструктура.
 

Рублата се срина, акциите в Москва удариха шестгодишно дъно
Darikfinance

37% от жителите на Москва и 10% от жителите на Санкт Петербург биха искали да се преместят в Краснодар, след като се пенсионират. Още 25% от гласовете бяха оставени от жителите на Краснодар. В този град анкетираните са привлечени и от наличието на рекреационни ресурси (55%) и добра екология (27%). Други 30% от анкетираните отбелязват в Краснодар най -добрите условия за живот със семейство.

Колко е най-високата пенсия в Русия

Московчани (28%) и петербургци (7%) често избират Калининград за след пенсиониране. Жителите на Калининград дадоха 27% от гласовете. Тук, от предимствата на града, те избраха достъпни ресурси за отдих (54%), добра екология (21%) и способността да минимизират стреса и суетата (32%).
 
46% от анкетираните планират да се преместят и живеят в избраните градове със собствени спестявания. 34% от анкетираните отбелязват, че ще харчат пенсията си от държавата.

Други 18% от участниците в проучването посочват, че са готови да продадат жилището си в родния си град с цел преместване. 15% от жителите на Русия планират да си осигурят помощ от собствен бизнес. 11% от анкетираните посочват, че се надяват на помощта на децата си или планират да отдадат жилището си под наем в родния си град.
 

istock
istock

Фокусът на руснаците върху собствените им спестявания при преместване предполага значението на предварително планиране на пенсионния бюджет. Следователно социалните пакети, предоставяни от работодателите, стават все по-актуални сред служителите и търсещите работа.
 
Анкетата показа, че почти половината от руснаците, когато избират удобен град за живеене в пенсия, разчитат на собствените си спестявания и малко над една трета - на плащания от държавата. По-добре е да се подготвите за пенсия предварително финансово, коментира Владимир Корицки, търговски директор Rabota.ru.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg