Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране. Това увери министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, след като Народното събрание прие окончателно актуализацията в бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г.

Министър Донев, заедно с министъра на финансите Асен Василев присъстваха на дебата по предложената актуализация и варианта, който депутатите гласуваха в пленарна за увеличение на пенсиите от 25 декември. Министър Донев поясни, че това е вариантът, който може да бъде изпълнен.

Окончателно: Преизчислението на пенсиите влиза в сила от Коледа

По думите му вариантът дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през есенните и зимните месеци. Според Донев приетите текстове гарантират и повишение на минималната пенсия на 370 лв., на максималната пенсия на 1500 лв., както и повишение на социалната пенсия за старост и на всички пенсии, които се изчисляват на тази база.

istock
istock

Относно възможността промените да бъдат отменени от следващо правителство, Донев бе категоричен, че веднъж дадено едно право не се отменя, още повече, че въпросното преизчисление на пенсиите е закъсняло.

Има диспропорции в пенсиите


Министър Асен Василев каза, че общата сметка за промените натоварва държавния бюджет, който предстои да се гледа със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер в бюджета на ДОО и уточни, че има допълнителни 300 млн. лв. приходи до септември, които могат да бъдат използвани.

"Парламентът прие бюджет на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по високи пенсии от догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече", коментира Василев и добави, че с предвидената социална добавка се гарантира, че да няма да има пенсионери под линията на бедност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg