Навсякъде по света актуализацията на бюджета се внася от формирано и управляващо мнозинство, а ние нямаме такова. Всички страни членки на ЕС и дори извън него, където има ковид криза, подпомагат своите граждани.

Това обясни Румен Гечев, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "БСП за България".

Според него, равнището на българските пенсии изостава като дял в нашия БВП.

Ние имаме диспропорция в пенсиите - например учители, които са се пенсионирали преди 10-15 години, получават 2-3 пъти по-ниски пенсии от учители със същия стаж, които се пенсионират сега, това е скандално, обясни Гечев.

Вариантът на БСП обаче беше отхвърлен, затова сега ние предлагаме и подкрепяме 120 лв. за пенсионерите спрямо БВП, допълни той.

И второ, ние не можем да отлагаме пенсионната реформа и затова предлагаме незабавно да се пристъпи към въвеждане на коефициент за трудов стаж, а от следващата година при ново правителство ще предложим нашия вариант за индексация, смята Гечев.

120 лв. добавка за всички пенсионери за последните три месеца на годината

Спорът в момента е за тези 150 млн. лв, които са 0,37% бюджетен дефицит в повече, с тях ние сме в рамките на Закона за бюджета и Закона за публичните финанси, обясни Гечев пред БНТ.

istock
istock

Това, което БСП подкрепя е да потвърдим и да не гласуваме отново решението от онзи ден в парламента. Подкрепяме по 120 лв. на всеки пенсионер за трите месеца, 370 лв. минимална пенсия и промяна на индекса за изчисление на пенсиите, подчерта Гечев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg