Вчера имахме извънредно заседание на бюджетна комисия и успяхме да разрешим казуса, така че да бъде в полза на пенсионерите и в същото време да могат да имат едни по-сигурни днес след нова година. Това обясни пред БНТ Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ".

Ще предложим от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получат по 120 лева, като от 25 декември да влезе в сила актуализация на пенсиите и минималната да бъде 370 лв. и да се актуализират, така че да не останат пенсионерите без допълнителен приход и за следващата година, обясни Каримански.

В министерството на труда и социалната политика има ресурс и за първите три месеца на 2022 г. за допълнителни още 50 лв. добавка към пенсиите, каза още той.

Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала, силно се надявам обаче, това което са гласували парламентарните групи на бюджетната комисия да бъде функция и в пленарна зала", заяви депутатът.

Експерт: За да се плати на пенсионерите, трябва да се вдигнат осигуровките

По думите му нарастването на жилищните кредити и особено несъществуването на мораториум по кредитите създава една опасност за ипотечното кредитиране. Да не забравяме индекса на инфлацията, която се задава, а индексът на инфлацията ще бъде много сериозен, каза още председателят на Комисията по бюджет и финанси.

istock
istock

Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки, допълни Каримански.

Според него риск за банковия сектор не може да се каже, че има.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg