От днес се повишават пенсиите за трудова дейност, както и социалната пенсия за старост. Актуализацията е с 11 на сто по швейцарско правило. Към пенсиите за трудова дейност спадат и тези на работили в системата на МВР и отбраната, учителите и балерини и балетисти. Освен тях са  и пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, тези за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, както и наследствените пенсии.

Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лв.

Не всеки пенсионер ще получи реално увеличение  на парите си. Причината е, че осъвременяването става върху действителния размер на пенсията. Това е важно най-вече за пенсионерите, които са на максимален или на близък до максималния размер на пенсията, който остава същият и след 1 юли – 3400 лв. При тях увеличението може да е по-малко като процент, а за друга част такова изобщо няма да има, тъй като ограничението на тавана продължава да важи.

Няма да получат увеличение и тази част от пенсионерите, които получават пенсии, отпуснати през тази година – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина.

Премиерът: Доходите на около 2 млн. пенсионери ще нараснат

С 11 на сто от днес се увеличава и социалната пенсия за старост и тя вече е 307,07 лв. месечно. Нейното увеличение се отразява на редица пенсии и добавки, чиито размери са определени като процент от социалната пенсия за старост.

istock
istock

Повече пари ще получават и хората с вдовишки добавки. Това са близо 675 000 души, които получават вдовишка добавка към края на март по данни на НОИ. Един път пенсията на починалия съпруг се повишава с 11 на сто, и втори път се вдига и процентът от нея. Досега по закон преживелият съпруг има право на 26,5 на сто от пенсията на починалия, но от днес вече ще взима една трета от нея. Това е първо увеличение на процента от 2011 г. насам.

Изплащането на новите пенсии ще започне на 8 юли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase