Предизборна дъвка беше процентът на увеличение на пенсиите. На 1 юли всички ще установите, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11 %. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, пише Dariknews

По думите му в резултат на това увеличение, доходите на около 2 млн. пенсионери ще нараснат. 

Средната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 971 лева, което е със 110 лева повече от тази през миналата година. Общо 200 хил. пенсионери ще преминат линията на бедност. Толкова по спекулациите с какъв процент ще бъдат увеличени пенсиите“, посочи Димитър Главчев. 

ЕК: България не е готова за еврото

Следващ приоритет е влизането в еврозоната.

„Преди минути са излезли докладите на ЕК, които засягат страните извън еврозоната и готовността им за присъединяване. За България е установено, че всички критерии са спазени с изключение на един – за ценовата стабилност“, съобщи служебният министър-председател.

Според премиера този критерий ще бъде изпълнен до края на годината.

„При изпълнението и на този критерий, тоест на всички, ще искаме извънредни конвергентни доклади от ЕК и ЕЦБ и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase