Рискът е в това пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Рискът е от 2016 година.

Има намерение да се предостави срок за избор. Той е възможен до 5 години преди да се навърши пенсионна възраст, каза бившият социален министър Бисер Петков.

"Трудно лицата, пет години преди пенсиониране, мога да направят информиран избор. Натрупванията в партидите на първите пенсионери, родени след 60-та година, са сравнително ниски. Средният размер на едно лице е 4150 лева по данни на КФН.

Тази сума не бил осигурила по-голяма пенсия от 20 лева месечно", каза още той и допълни, че това зависи от конкретния размер на натрупванията. Тези хора имат не пълен период на осигуряване. Доходността на пенсионните фондове е ниска. Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе.

istock
istock

Икономист: Пари за пенсии ще има, ако се вдигне възрастта

"Не искам да се връщам към поисканата ми оставка. Не мога да зная дали е имало други мотиви и причини. Бях близо до момента да оставката заради липса на подкрепа за някои политики", каза още Петков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg