Омбудсманът Диана Ковачева поиска COVID добавките от 60 лв., изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.

Предложението е изпратено до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до депутатите от две парламентарни комисии - по труда и социалната политика и по бюджет и финанси с настояване да има изрична нормативна разпоредба, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът: Доходите на пенсионерите ще намалеят с до 50 лева

Диана Ковачева мотивира искането си и със сигналите, които са й изпратили пенсионерите. Възрастните хора алармират, че още преди да стигне до тях добавката, вече им се удържа за наложени запори заради непогасен кредит или затруднения в плащането на битови сметки. По този начин, вместо да бъдат подпомогнати в разгара на кризата, сумите им отиват за погасяването на дългове, коментират от институцията.

istock
istock

Омбудсманът настоява да се добави нов параграф в Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 г.

Телефонът за въпроси за COVID да е безплатен иска омбудсманът

"Законодателно е предвидено, с оглед необходимостта от средства за покриване на належащи нужди на длъжника, някои негови вземания да са изцяло несеквестируеми, а други, като доходите от труд и пенсия, да са частично секвестируеми. Извън законово определените като несеквестируеми средства на длъжника, другите негови вземания могат да се удържат за удовлетворяване на кредитора", посочва Диана Ковачева. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg