Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер.

Министър Сачева заяви, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ, но и че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато:
 
"Да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове.

istock
istock

Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ.

1800 жени са прехвърлили парите си в НОИ

Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове.

Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане", каза Сачева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg