„От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%, така както сме обещали. Това е още един изпълнен ангажимент от управленската ни програма“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството.

Той отбеляза още, че за шести пореден месец през януари 2021 г. всички български пенсионери ще получат допълнителните 50 лева. 

Пенсиите до 650 лева няма да се запорират


„За целта всеки месец осигуряваме 106 милиона лева, за да може да подпомогнем 2 106 718 пенсионери или повече от една трета от населението във времето на пандемията от COVID-19“, посочи Борисов.

istock
istock

Премиерът отбеляза, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. е прието тази подкрепа за пенсионерите да се изплаща и през февруари и март.

„Грижим се и за нашите съграждани, които са най-уязвими и имат нужда от подкрепа, за да изкарат по-леко зимата. Затова вземаме решение за отпускането на допълнителни 12 млн. лв. през 2021 г., с които ще се осигури топъл обяд на 50 000 души до края на април. Това е с 20 000 българи повече от тази година“, посочи още Борисов.

Ще намалее ли пенсията без 3-те „златни години“
 

От януари се въвежда мярката 70 на нула, обяви премиерът Борисов, като уточни, че става дума за възнаграждения на служителите в затворените бизнеси заради Covid кризата.

istock
istock

„Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75 процента от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лева“, посочи той.

Мярката 60/40 се удължава до март, но още в първите седмици на новата година ще има ново удължаване - до септември, обясни Борисов:

Удължават мярката 60/40

Разпределяме днес 300 милиона лева от бюджета за 2021 година за удължаване мярката 60/40. С нея запазваме 180 000 работни места“.

За секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“.

„80/20. Удължаваме мярката до края на март и до тук сме спасили 30 000 работни места“, подчерта премиерът.

Кабинетът утвърди и промени в Кодекса за социално осигуряване, които засягат реда за изплащане на втора пенсия. 

„Има три вида пенсионни продукти – това е пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуална партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от 3-кратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст“, заяви министър Деница Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg