Мярката 60/40 се удължава до 31 март 2021 г. Това предложение за промени в Постановление № 151 одобриха единодушно синдикати и работодатели след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Средства ще се изплащат за работници, които от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са неплатен отпуск, или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността.

Те трябва да са били на договор във фирмата преди 1 октомври 2020 г. Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г.

До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

Социалните партньори се разбраха още от 1 януари 2021 г. компенсацията от държавата за работниците в затворените предприятия да стане 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г.

Досега те получаваха по 24 лева на ден. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

istock
istock

Предвижда се мярката да има действие до 31.03.2021 г., като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск във връзка с наложените заради COVID-19 ограничения за осъществяване на съответната дейност.

Плащат на затворените бизнеси следващата седмица

Финансовите средства, необходими по мярката са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg