"Мерките, които са предвидени, са много отдавна поискани от пенсионерите". Това каза в интервю за предаването "12+3" полк. о.з. Венелин Новаков, председател на Националния съвет на пенсионерите.
 
"Вече 14 години имаме програма, която изисква аналогични мерки да бъдат вкарани в действие. За голямо съжаление, управляващите до момента не успяха да направят нищо по тези въпроси.

Вижда се, че българските пенсии са най-ниските на Балканите, най-ниските в Европа, което има изключително отрицателно влияние върху нас. Българските пенсионери не могат да се самоиздържат", допълни той.

По думите му в момента до линията на бедност живеят около 700 000 – 750 000 души.

Ще се повишат ли старите пенсии

"Линията на бедност е определена преди една година, а сега колко ще бъде, никой не може да гарантира при 14-15% инфлация. Нашите държавни ръководители се опитват да лавират и да казват, че инфлацията не е чак толкова голяма, но реално е доста висока", каза Новаков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg