Пенсиите, отпуснати до 31 декември тази година, да се преизчислят от 1 януари 2021 г., а не както досега от 1 юли. Това предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване предлага председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора  от  50  на  сто  от  нарастването  на  осигурителния  доход  и  50  на  сто  от  индекса  на потребителските цени през предходната календарна година.

За следващата година в бюджета е заложено увеличението да е с 5 на сто.

Друго предложение на Адемов е размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се определя, като  доходът,  от  който  се  изчислява  пенсията,  се  умножи  с  1,3 за  всяка  година осигурителен  стаж,  а не както досега с 1,2.

Записано е още, обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да стане 420 лева от догодина, а не 380 лв., както е предвидено това в бюджета.

istock
istock

Промени в КСО предлагат и депутати от БСП. Според тях право на социална пенсия ще имат хората, навършили 70-годишна възраст, които не получават друга пенсия, чийто доход е под гарантирания минимален, установен за страната през последните 12 месеца.

Намаляват новите пенсионери

Сега изискването е такъв доход да доказват и членовете на семейството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg