Повече от два часа парламентът спори от коя дата да бъдат актуализирани пенсиите - от първи октомври или от 25 декември. Все още не са гласувани и сроковете за изплащането на Covid добавката от 120 лева, както и от кога  влиза в сила размерът на минималната и максимална пенсия.

В пленарната зала се чу променената позиция на ГЕРБ, които изненадващо поискаха, освен добавката от 120 лева, актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, каквото предложение вчера гласуваха от Бюджетната комисия на извънредно заседание с обвинението, че пенсиите ще бъдат индексирани само за шест дни. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни мотивите за исканата актуализация и за размера на пенсиите, освен Covid помощта, която да е до края на годината.

Има диспропорции в пенсиите

"С мисълта, че няма да бъдат пенсионерите, подкрепени само до Нова година с едно подаяние, което беше гласувано тук, та било то 100 или 120 лева, а ние мислим за тях и за след Нова година, когато няма да има избори и когато ние искаме те да бъдат осигурени в един по-дълъг период от време".

Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата - 25 декември.

iStock
iStock

"Ваша е отговорността, поемете си, от 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината".

Предлагат вдигането на пенсиите да се отложи

Финансовият министър отново заяви, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимноизключващи се текста, освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, като обясни, че това не е било заложено в разчетите на МС. Затова предлагат:

"Т.е. ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, проектът на правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи постоянно, освен ако друг парламент не реши да го отмени".

Дебатите продължават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg