Как ще се увеличават пенсиите, ще бъде решено най-късно в първите дни на октомври, съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Пред Коалиционния съвет стоят 3 варианта, като средствата, които ще са необходими годишно, са между 1 милиард и 200 милиона и 3 милиарда и 800 милиона лева, в зависимост от модела, който ще бъде избран.

Финансирането ще бъде заложено в бюджета за следващата година.

КНСБ: Вдигането на пенсии без осигурителен принос развращава

"Единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. Друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има предложение, което е по линия на синдикатите, за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалния коефициент, така че да може да се запази солидарния и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. Аз предпочитам да запазим именно модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент и да продължим със споразумението, което имаме със синдикати и работодатели за швейцарското правило", обясни социалният министър.

Приемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Около 40 родители от цялата страна вече са получили помощ от 610 лв. за спрени заради Covid-19 деца от училище.

Кой има право на болничен при дете под карантина

Социалният министър отбеляза, че ще се търсят начини за увеличаването на бюджета и за другата мярка „Родители в заетост“. 

Около 8000 души вече са се възползвали от мярката „Родители в заетост“, заяви социалният министър.

Деница Сачева отбеляза, че основен фокус на оперативната програма „Човешки ресурси“ за следващия програмен период ще бъде отново запазването на заетостта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg