Президентът Владимир Путин подписа закон за индексация на пенсиите с 8,6%. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация, предава РИА Новости.

Преди това беше приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията. Той изменя законите За държавното пенсионно осигуряване и За измененията на някои законодателни актове на Руската федерация относно назначаването и изплащането на пенсии, според които средната пенсия през 2022 г. ще бъде 18 984 рубли или 430 български лева.

Индексирането ще се извършва от 1 януари. Тоест, както обясни Елена Бибикова от социалния комитет на Съвета на федерацията, от 1 февруари плащанията ще се увеличат с 8,6 на сто спрямо декември.

И тъй като през януари те вече бяха индексирани с 5,9 процента, ще доплатят разликата за този месец.

Според Бибикова в резултат на това пенсионерите ще получават средно с 1400 рубли повече или близо 32 лева.

Нова минимална заплата за руснаците

От 1 януари осигурителните пенсии за старост са се увеличили с 5,9%, като в прогнозата на Министерството на икономическото развитие, която е в основата на бюджета за 2022 г. и плановия период 2023-2024 г., инфлацията през 2021 г. 5,8%.

istock
istock

Но всъщност тя се оказа много по-висока – 8,4%. Затова президентът Владимир Путин разпореди да се извърши подходяща индексация.

Според Росстат през ноември реалният размер на назначените пенсии (плащания, коригирани спрямо инфлацията) е намалял с 2,8% на годишна база.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg