Депутатите от Комисията по социални въпроси в парламента одобриха на първо четене законопроект за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за изплащане на великденски добавки на пенсионерите.

Той беше внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС и предвижда пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, включително, да получат по 75 лева, като за целта се отпускат 40 милиона лева.

Комисията отхвърли внесен от "Възраждане" проект, в който се предлага великденска добавка от 100 лева за всички пенсионери.

Спор за великденските добавки за част от пенсионерите

Предстои и двата проекта да бъдат обсъдени в пленарната зала.

Председателят на Комисията по социална политика Деница Сачева коментира, че с внесения проект се възстановява практиката за надбавки за най-бедните пенсионери, които в момента са 534 000.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ смята, че "предизборната кампания е отворена".

Сачева му отвърна, че изборите още не са насрочени и няма как това решение да е предизборен акт. 

"Ако втората половина на годината има затруднения, от НОИ могат да поискат необходимата актуализация", смята тя.

Георги Гьоков от БСП обяви, че БСП ще внесат предложение в законопроекта добавките да са диференцирани според размера на пенсиите, но да се дават на всички пенсионери.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase