Спор относно предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да има великденски добавки за част от пенсионерите.

Според бившия социален министър Ивайло Калфин става въпрос за социално подпомагане, което не е част от пенсионната система. Икономистът Щерьо Ножаров пък твърди, че тези средства няма да бъдат отпуснати на базата на социално подпомагане.

Предлагат 75 лв. великденска добавка за пенсионерите под линията на бедност

„На първо място предвиденото увеличение е от 11% за всички пенсионери. На второ място пенсионно-осигурителната система почива върху строги и ясни принципи, базирани върху осигурителния принос на лицата. Някак се забравя, че имаме 3-стълбов пенсионен модел. Това ще постави в нелоялна конкуренция първия стълб с втория и третия, които са на частен принцип. Каквото и разместване да правим, дефицитът в бюджета на НОИ е 11 млрд. лв.”, поясни Ножаров пред NOVA NEWS.

„Имаме дългогодишна практика за великденски и коледни добавки. Те не са част от пенсията, могат да бъдат платени през НОИ. Това не са пенсии, а социално подпомагане. Ако има такова решение, то трябва да се случи с трансфер от бюджета на института, а не да се взима от парите за пенсии. Нормално е да се подпомогнат хора с ниски доходи, но нека не го бъркаме с пенсионната система. Винаги съм подкрепял добавките”, смята Калфин.

Ножаров контрира и заяви, че тези средства няма да минат проверката, която минават помощите за социално подпомагане.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase