Нито една група хора у нас нямат право да получат действителен осигурителен стаж срещу заплащане на осигурителните вноски. Това посочват от Министерство на труда и социалната политика в становище, относно промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ДПС и ГЕРБ.

Те предвиждат репресирани да могат да си купят до три години стаж за пенсия, който да се зачита за действителен осигурителен стаж. Според социалното министерство обаче право на пенсия за стаж и възраст по общия ред се придобива при навършени 62 години и 2 месеца за жените и 64 години и 7 месеца за мъжете и стаж съответно 36 години и 6 месеца за жените и 39 години и 6 месеца за мъжете.

Когато поради определени причини човек не е придобил нужния стаж, но има не по-малко от 15 години действителен такъв, то той може за се пенсионира при навършване на 67 години и за двата пола.

От министерството посочват, че при този случай е нужно част от стажа да отговаря на определени изисквания, а именно да е действителен. За такъв се зачита действително изслуженото календарно време по трудово или служебно правоотношение, времето през което човек е работил по друго правоотношение и е бил задължително осигурен за инвалидност, старост и смърт, тоест във фонд „Пенсии“, както и времето, през което той е внасял за своя сметка тези осигуровки. От 29 януари 2023 г. за действителен стаж се зачита и времето на казармата.

От МТСП посочват, че неслучайно е стеснен обхватът на това какво попада в понятието действителен стаж, защото отразява спецификата на държавното обществено осигуряване и ползването на права, за които осигурените трябва да имат реален осигурителен принос. Според тях, ако ги няма тези изисквания, то човек с никакъв или минимален принос към осигурителната система може да получи пенсия за стаж и възраст.

Предлагат промяна в купуването на стаж за пенсия

В становището се посочва още, че признаването на определени периоди за действителен осигурителен стаж на хора, които не са работили, противоречи на възприетите принципи на осигурителната система и би било несправедливо и предпоставка за неравнопоставеност с тези, които през същото врече са работили реално и са внасяли осигуровки.

istock
istock

От министерство са пресметнали и нужните разходи за подобна промяна, при отпускане на минимална пенсия в размер на 444,58 лева, като средномесечният допълнителен разход ще бъде близо 89 хил. лева, а годишният – 1,066 млн. лева.

В свое становище омбудсманът Диана Ковачева заявява, че подкрепя законопроекта, защото така ще се решат правните неясноти, които не позволяват на няколко категории граждани да придобият достатъчно осигурителен стаж за пенсиониране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase