От днес поскъпва стажът за пенсия, който хората могат да си купят. Причината е, че с влизането в сила на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023-а година се увеличава минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 710 на 780 лева. Размерът на вноската при закупен стаж е процент от този доход.  

От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, както и на тютюнопроизводителите и земеделските стопани, се повишава от 710 на 780 лева – колкото е минималната работна заплата за тази година. По закон всеки, който желае, може да си купи до пет години недостигащ стаж за пенсия, също и обучението във висше или полувисше учебно заведение, както и времето на докторантура.

Работодатели мамят служителите с осигурителния стаж 

Размерът на вноската при купуването на стажа е 19,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. До 31-и юли това правеше 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, а от 1-и август става 154,44 лв.

istock
istock

Традиционно, от опцията за купуване на недостигащ стаж за пенсиониране се възползват по няколко хиляди души на година, тъй като не успяват да съберат необходиимя осигурителен стаж, а са навършили нужната възраст за пенсиониране.

През тази година жените трябва да имат осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg