Вредни, опасни и дори - наказуеми са внушенията, които се правят за това, че парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове се топят. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
 
Според него е манипулация, че парите нямат доходност и тя е отрицателна.
 
Втората лъжа е за прекомерните такси, а доходността, за която се говори, е след таксите, които са извадени, обясни още Васил Велев. По думите му се всява паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората, които ако отидат към НОИ, ще потънат в бюджета и ще бъде окрадено бъдещето на младите хора.
 
Доклад на европейския институт "Бетър Финанс", според който 100 лева, внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 г. са се стопили до 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г. бе определен като манипулативен и от Николай Марев от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Марев обясни, че никъде по света не се използва такава методология, на каквато се опира доклада - реална доходност.
 

istock
istock

"Нито една банка, нито една инвестиционна компания ще ви цитира доходност, която е реална след инфлация. Винаги се цитират нетни доходности след таксите на съответното дружество, инвестиционна компания или банка", поясни Марев.
 
Освен това според него такъв институт не съществува, а става въпрос за неправителствена организация, която се финансира с европейски средства и няма нищо общо с Европейската комисия, нито с европейските надзорни органи.
 
"Изчисленията, направени в този доклад на "Бетър Финанс", са манипулативни и са неверни", отсече Марев.
 
Той поясни, че 100 лева, внесени през 2002 г., номинално към 30 юни 2020 г. са 208,95 лева - тоест средствата се удвояват. Ако се извади от тях инфлацията, натрупана за този период, сумата става 116,91 лева.
 

istock
istock

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване дадоха и примери за постъпили вноски, суми по партидите и реална доходност на клиенти, които са се осигурявали съответно върху минимален, среден и максимален доход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg