Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии, заяви пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали има риск за изплащането на пенсиите, ако до 10 юни депутатите не успеят да приемат нов закон за държавния бюджет.  

Това, което е важно, е да бъде приет удължителен закон или нов бюджет, за да се гарантира увеличението на пенсиите с 12%, коментира той.

Експерти: Пенсии и заплати ще има, дори и без приет бюджет

Аз съм убеден, че ще се прояви необходимата мъдрост, това ще бъде прието и няма да има проблем, посочи още Иванов.  

По повод днешната предупредителната стачка на служители на НОИ в страната, Иванов каза, че от два месеца тече непрестанен диалог с двата синдиката – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. По думите му исканото 30-процентно увеличение на заплатите не може да стане без приемането на нов бюджет за 2023 г. Иванов отбеляза и очакванията за сформиране на редовно правителство.

istock
istock

Колегите сигурно имат основание да претендират за по-високи възнаграждения, но това е процес, който минава през доста сложна бюджетна процедура, добави също той. 

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се формира от вноските на осигурените лица и със средства от държавния бюджет за дофинансиране на системата, но тези средства не могат да бъдат използвани за работни заплати и за каквито и да е други разходи, поясни Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg