Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.

Това става възможно със заповед на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ.

В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11% съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Със същата заповед е определен и месечният размер на помощта от 110,75 лева. Той се изчислява на база цената на електроенергията за битовите потребители, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране към 1 юли 2024 г., посочват от министерството.

Разходите за пенсии са над 10% от БВП

Хората с ниски доходи имат право на целева помощ за отопление за зимния период от 1 ноември 2024 до 31 март 2025 година. За целия петмесечен период те ще бъдат подкрепени с 553,75 лв., за което в бюджета на МТСП са предвидени 186,3 млн. лв., посочват още от МТСП. 

От 1 юли т.г. Агенцията за социално подпомагане приема заявления за целева помощ за отопление, които могат да се подават до 31 октомври. Подробности за подаването на документите са публикувани тук.

istock
istock

От 1 юли пенсиите, отпуснати до края на 2023 г., бяха осъвременени с 11%. Изплащането на новия размер ще започне от следващия понеделник, 8 юли. То ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли, казаха преди дни от Националния осигурителен институт. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase