„И двата подхода за пенсиите са грешни. Правилният подход, който обаче не си дава сметка за предстоящите избори, но честен подход е да се отложи вземането на решение за пенсиите и то да бъде взето от формиралото се след следващите избори мнозинство. Даването на всички еднакво деградира стимула за труд въобще". Това коментира пред NOVA бившият финансов министър Милен Велчев.

Той коментира и актуализацията на държавния бюджет.

„Бюджетът е еманация на политиките на едно мнозинство, каквото в момента не съществува. В момента имаме служебно правителство, което се надяваме да бъде заместено от редовно правителство. И е прав министърът на финансите, че отговорност трябва да носят народните представители. Но очевидно те не желаят да носят отговорност за това, което наричат „празен чек”. За това има лек - подробно разписване в текстовете на актуализирания бюджет как да се разходват сумите”, каза Велчев.

370 лв. минимална пенсия предлага Мика Зайкова

„Тази година излизаме бързо от кризата. Очакваните параметри на БВП показват, че той ще расте с високи темпове. Обяснимо от гледна точка на големия спад миналата година. Това означава по.малко напрежение върху държавните финанси. Означава обаче и необходимост от противодействие от страна на бюджета на този бърз растеж.


Ако се правим, че сме в криза и генерираме голям дефицит, за да се борим с кризата, а това става в условията на бърз икономически ефект, ще има ускорена инфлация, проблеми пред влизането своевременно в Еврозоната и потенциални проблеми с увеличен държавен дълг”, каза още бившият финансов министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg