Защо парите за втора пенсия намаляват? Зрител се оплаква, че сумата, натрупана в индивидуалната му партида за допълнителното задължително пенсионно осигуряване в края на миналата година вместо да продължава да се натрупва, е намаляла.

"Парите от 31 декември 2021 година, когато са били 13 650 лв., в края на 2022 г. са 13 080, което е около 560 лв. по-малко. Отделно сумата, която превеждам от заплатата си всеки месец, е около 100 лв. или още 1200 лв.", разказва пред БНТ мъжът.
 
Така стига до заключението, че за една година е загубил 1800 лв. В офис на пенсионното дружество разбира, че средствата, натрупани в партидата му, са използвани за инвестиции на капиталовите пазари.
 
"Tе ми казаха, че влагат парите в инвестиционни фондове и там се крият рискове. Аз им казах, че както вървят всяка година около 1800 лв. след около 5-6 години, когато ще се пенсионирам, по моята партида няма да останат никакви пари", допълва мъжът.
 
От пенсионното дружество обясняват, че през изминалата година всички финансови инструменти са отбелязали значителни спадове, но уточняват:
 
"Пенсионното осигуряване има дългосрочен характер. Временни загуби от преоценка на активи на пенсионните фондове, които отразяват краткосрочни спадове на финансовите пазари, могат да бъдат наблюдавани и в други години от 10-годишния период. През първото тримесечие на тази година се наблюдава стабилизиране на глобалните финансови пазари. В резултат всички пенсионни фондове реализираха положителна доходност".
 
От дружеството обясняват още, че за да ограничат неблагоприятните ефекти в началото на миналата година са намалили значително вложенията в дългосрочните дългови ценни книжа. "За съжаление, натрупаните в плюс на капиталов принцип олихвявания сега се явяват за лицата в минус за тях. Дори за 5 години назад от универсалния фонд са не по-малко от 1.54% осреднено за всички, което означава, че засега всички сме на плюс от тези универсални фондове", коментира Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

Натрупахме ли достатъчно пари за втора пенсия

Но, ако загубим олихвяването, губим ли и средствата по нашите вноски?

"Те ще бъдат запълнени със средства от резерва за гарантирана сума на размера на вноските на всяко лице. Тоест ти никога няма да вземеш по-малко от това, което си внесъл, но в най-лошия случай просто няма да получиш т. нар. желано олихвяване, което е на капиталов принцип", каза още Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.
 

istock
istock

От Комисията за финансов надзор също потвърдиха, че всяка направена вноска е гарантирана. Посочват още, че допълнителното пенсионно осигуряване е еднo от най-стриктно регулираните в страната.
 
Пенсионноосигурителните дружества представят ежедневно справки и месечни отчети за дейността си. Всички активи на фондовете се съхраняват в банки попечители, които също се отчитат пред държавния регулатор.
 
Всяка сделка със средства на фондовете се проследява всеки ден, с което се гарантира максимална защита на интересите на осигурените лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg