МВФ отправи препоръки към България за пенсионното ни осигуряване. Те са свързани с това, че една пенсионна реформа трябва да включва промени, тъй като нашият пенсионен модел към момента не може да осигури пенсионната ни система да се самоиздържа. Това каза пред Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов.


"Пенсионната ни система може едва наполовина да финансира от собствени пенсионно-осигурителни вноски, а другата половина се дотира и субсидира от държавата от общите приходи - данъци, такси, мита и т.н. Тоест, нашият пенсионен модел има нужда от доусъвършенстване. Може би частта, която не ни достига като дефицит може да се компенсира по различен начин", обърна внимание Гълъбинов.

Предлагат промяна във формулата за изчисление на пенсиите

По думите му един от въпросите би бил за увеличение на пенсионно-оосигурителната вноска като процент:

istock

"Повишаване на събираемостта от осигурителни вноски от икономиката. Трябва да се обърне внимание и на възрастта за пенсиониране и стажът за пенсиониране, неща, които да позволят в годините напред постепенно системата да намали този дефицит и тази зависимост от държавата. Защото към момента, в общи линии над 5% от брутния вътрешен продукт, измерен като финансиране, отива за пенсионно осигурителната ни система, за плащане на пенсиите".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase