Много граждани от България пристигат тези дни в пограничния град Одрин със собствен превоз, за да направят дарения за пострадалите от земетресенията в Южна Турция.

Преди това валийството (областното управление) в Одрин обяви кампания за набиране на помощи за пострадалите.

Първи се отзоваха комшиите от съседна България. Вместо да пазаруват, сега те идват, за да дарят помощи за пострадалите от земетресенията. Даренията се събират в спортната зала Мимар Синан в града, съобщава сайтът Хаберлер.

По-качествено ли е строителството у нас от това в Турция

Даренията са главно завивки, одеяла, дрехи, храни, хигиенни препарати. Предават ги на служителите от областната Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации ,които организират приемането и доставянето им по-нататък. 

istock
istock

"Една нашенска поговорка казва, че "един съсед има нужда от друг съсед, дори за най-малките неща". Ние сме най-близки комшии, имаме близки от двете страни на границата. Ето защо преживяваме нещастието като наше. С даренията, които направихме, искаме да покажем, че болката на пострадалите е и наша болка, че трябва да си помагаме. Сигурна съм, че и комшиите от Турция биха се отзовали със същата готовност, когато има пострадали в България”, сподели Меляхат от Кърджали, която пристигнала днес в Одрин със съпруга и 18-годишния си син.   

По информация на одринските власти от България в Одрин са пристигнали 14 688 броя одеяла, два генератора, 77 броя отоплителни уреди, 119 тона храни и 51 тона дрехи, събрани при съвместна кампания на турското посолство в София и Движението за права и свободи.

А на банковата сметка, обявена от турското посолство в София, са постъпили 440 хиляди евро от фирми, организации и граждани от България, които ще бъдат преведени към Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg