След втори март Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще обяви резултатите от проверката на "Топлофикация София" по искане на омбудсмана Диана Ковачева след множеството жалби на абонатите за състоянието на топломерите и водомерите в абонатните станции.

В свой отговор до омбудсмана, председателят на ДАМТН Евгени Симеонов уточнява, че проверките на дружеството се извършват всяка година съгласно приет график на агенцията и резултатите от тях се оповестяват публично.

Топломерите в абонатни станции в София може да отчитат грешно

Подобна проверка на "Топлофикация София" е извършена и в началото на 2022 година. Тогава са инспектирани 80 абонатни станции, 80 топломера и 78 водомера пред подгревателите за битово горещо водоснабдяване. Средствата за измерване са проверени за техническа изправност, правилна употреба и наличие на знаци от метрологичен контрол.


Установено е, че в седем абонатни станции на топлофикационното дружество се използват седем топломера без знаци от метрологичния контрол. За констатираните нарушения на "Топлофикация София" са съставени и връчени седем акта и наказателни постановления.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверката на 9 февруари заради множеството жалби от битови абонати в сгради – етажна собственост, които се оплакват от високите сметки за топлинна енергия. Хората посочват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна енергия за търговски цели се извършва по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са собственост на "Топлофикация София", съобщиха тогава от пресслужбата на омбудсмана.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg