Природният газ за българските потребители поевтинява с 1,35 лв. в сравнение с октомврийската цена и ще струва 93,19 лв. за мегават/час. Това е с 33% по-ниска от предлаганата първоначално от "Булгаргаз" цена.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев съобщи, че това е станало възможно заради променените цени на европейските газови хъбове, както и след допълнителни преговори с "Газпромекспорт".

Искат газта да поскъпне с нови 25% през ноември

Социалният министър Гълъб Донев коментира:

„Възможно е тази положителна тенденция на намаление на цените да продължи и през месец декември и ще положим всички усилия, с комплексни мерки от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране и от страна на правителството - цената на топлоенергията, на природният газ, съответно на електроенергията за януари да не бъдат повишени или, ако бъдат повишени, то да е с минимален процент".

istock
istock

Катастрофалните последици за топлофикационните дружества, особено за „Топлофикация София”, са преодолени, заяви от своя страната председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обяви, че с тези цени България, чрез „Булгаргаз” и проведените успешни споразумения с „Газпром експорт”, спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

Къде плащат най-ниски сметки за ток и газ

Председателят на КЕВР е категоричен, че за месец декември ще се търси нова компенсация за битовите потребители, като подчерта, че всички топлофикации, които използват газ, няма да увеличават цената на парното.

„Отражението върху парното ще бъде пряко, защото около 70% от цената на топлинната енергия се формира от цената на енергоносителя - енергоносителят за 80% от българските топлофикации е природният газ.

Така че българските битови потребители, които са със защитена цена както за електроенергията, така и за парното  - това е топлината енергия, те могат да бъдат напълно спокойни до Нова година“, посочи Иван Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg