"Това, което се случи вчера и днес и ще се допотвърди за замразяването на цените на тока, за мен е много важен знак, че оттук нататък преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на топлофикация, не може просто да даваме допълнителните разходи, които са в системата, към крайните потребители".

Това заяви премиерът Кирил Петков на първото редовно заседание в Министерски съвет.

"Това ще става само след пълния анализ и когато сме видели, че всичко, което е възможно да бъде направено за намаляване на разходите е направено, и тогава да отиваме към увеличаваме на цените. Това ще бъде нашият подход, а не просто всяка неефикасност да резултира към по-високи цени", заяви Петков.

Може ли да останем без ток, ако се приеме мораториумът

"Вчера имахме много конструктивен диалог с областните управители за засегнатите общини и това, което очаквам днес от тях, е пълен доклад за щетите, които са нанесени от наводненията с пълни детайли от единични цени и количества. Имаме два приоритета - населението максимално бързо да има достъп до населените места и нормално снабдяване с вода и ток и на второ място да сме сигурни, че средствата, които ще бъдат изразходвани, ще бъдат в максимално добра координация с министерствата и проверени като разходна част", добави още министър-председателят. 



По думите му друга важна тема, която ще се обсъжда днес, е за образованието.

"Много се радвам, че Министерството на образованието и науката вкара няколко точки за обсъждане на идеята да инвестираме повече в детски градини и училища. Тази тема ще е приоритет на цялото правителство", допълни Петков. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg