Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите за събиране на вземания от потребители, а на колекторските компании се забранява да тормозят и изнудват длъжниците.

Това реши мнозинството в Народното събрание с приетите на първо четене промени в закона за събиране на вземания по потребителските договори, внесени от Министерски съвет.

Нови правила за събиране на парите на длъжници 

За да бъдат включени в Регистъра, фирмите по вземания ще трябва да имат минимален внесен паричен капитал не по-малко от 500 000 лева и в ръководствата им не трябва да има осъждани лица или лица с висящи наказателни производства.

Всяко регистрирано дружество ще получава удостоверение за извършване на дейност.

Събирачите на вземанията ще бъдат задължени да пазят пет години договорите на длъжниците, а прехвърлянето на вземания на друга фирма ще става само след писмено уведомление на длъжника и в размера на вземането плюс законната лихва.

istock
istock

Забраняват се практики за оказване на принуда и тормоз, подчерта вицепремиерът Корнелия Нинова:

"Отсега нататък могат да звънят само до 20.00 часа вечерта и само от 7.00 сутринта. Не може да се лепи на входа на блока ви, не може да се ходи при работодателя ви да го натискат".

Омбудсманът: Без съгласието на длъжника да не се прехвърля на колектор дълга му

ГЕРБ атакува законопроекта с аргумента, че той е само за ограничени вземания.

Според депутата Дани Каназирева, банковите институции и фирмите за бързите кредити, са останали извън закона:

"Шумно рекламираният ви законопроект е пълна лъжа, че защитавате потребителите, защото така, както е внесен този законопроект, пази само от прехвърляне на задължения към ВиК, "Топлофикация", телефонни сметки.

От "Възраждане" също оспориха законопроекта и призоваха за приемане на закон за личния фалит. От "Има такъв народ" заявиха, че ще инициират работна група между двете четения, за да се постигне работещ закон, съобразен с европейските стандарти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg