Българските власти предупредиха за масово разпространение на компютърен вирус. 

Фалшиви съобщения за неплатени фишове биват изпращани  от името на Пътната полиция. Мейлите да не се отварят от получателите, а веднага да бъдат изтривани, предупреждават от МВР.

Потребителите получават електронно писмо от КАТ, в което пише, че имат фиш за глоба или акт, който трябва да бъде платен.

Отпадат глобите за дребни нарушения

При отваряне на приложения документ, който уж съдържа фиш, компютърът или съответното мобилно устройство се заразяват с вирус, съобщиха от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Органите на реда припомнят, че Пътната полиция няма практика да изпращат актове или фишове на електронната поща на шофьорите-нарушители.

Засегнати са хиляди души. 

За атаката е използван сървър в Германия, съобщиха от ГДБОП. Няма хакнати сървъри на МВР, обяви Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП. Хакерът обаче е създал чрез програма имейл, който наподобява този на МВР.

istock
istock

Министерството на вътрешните работи предупреди, че ако потребител е отворил прикачения файл в полученото писмо, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да го преинсталират.

Откраднаха пари на потребители, пазарували онлайн

От ГДБОП съветват и да бъдат променени абсолютно всички пароли, които се използват в интернет.

Въпросният "троянски кон" има за цел да открадне именно паролите за електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.  

Вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за спам атаката.

Успоредно върви и втора хакерска атака, свързана с сексуално изнудване по интернет, съобщиха от ГДБОП и призоваха тези мейли също да бъдат изтривани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg