ДФ "Земеделие" - РА изплати близо 10 млн. лв. авансови плащания на 405 на млади фермери, които подписаха договорите си по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда.

Те са подали инвестиционните си предложения миналата година по време на втория прием по подмярката, който се осъществи през ИСУН.

В края на лятото ДФЗ - РА одобри за финансиране общо 880 предложения на начинаещи земеделски стопани, които попадаха в 100 процента бюджет на приема в размер на 22 млн. евро.

Помощ за фермери от 37 ст. на литър отстъпка от акциза на горивото

След встъпването си в длъжност в края на юли тази година, изпълнителният директор на ДФЗ - РА Васил Грудев успя да организира само за 20 дни преодоляване на забавянето по одобряването на проектите на младите фермери.

За наваксване на изоставането беше ускорена и обработка на документите за извършване на първото авансово плащане.

istock
istock

За целта беше облекчена административна тежест от представяне на хартиени досиета и документи, припомнят от финансовата институция. 

150 млн. лева отпускат на предприемачи

Административни проверки преди плащане в момента се правят служебно, на базата на осигурените достъпи до масивите на съответните ведомства, както и въз основа на въведения автоматизиран процес на изчисления.

Така значително се съкрати нормативно определеният срок от два месеца за изплащане на финансовата помощ.

До две седмици се очаква Разплащателната агенция да преведе първото плащане и по останалите сключени договори на младите фермери по подмярка 6.1.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg