Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи, чрез различни схеми за финансово подпомагане.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова на форум „Европейски ден на предприемача 2019 – „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“.

През тази година по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/ е приключила процедура „Насърчаване на предприемачеството“, по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лв.

Плашат ли се банките от новите технологии

По думите й чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране.

„До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи.

istock
istock

Това са Фондът на финансовия посредник „Невек Мениджмънт“, с публични средства от близо 40 млн.лв. и „Иновейшън Акселерейтър България“ със средства от около 30 млн. лв.“, допълни тя.

Зам.-министър Иванова подчерта, че стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, а приоритетни сектори, в които българските стартъпи показват потенциал са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.

Раздават държавна земя на млади фермери

Усилията на министерството са насочени към осигуряване на благоприятни условия, при които всеки да има възможността да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес.

„Именно предприемаческата енергия, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а предприемачите представляват незаменим ресурс за творчески идеи и решителност“, допълни заместник-министърът.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg