Германският финансов регулатор BaFin нареди на Deutsche Bank да провери до юни 20 000 свои клиенти, които се смятат за рискови, съобщава Handelsblatt. Става дума преди всичко за корпоративни клиенти и клиенти на инвестиционното банкиране.

Напоследък Deutsche Bank е подложена на критики за пропуски в системата за проверка на клиенти, която е насочена срещу прането на пари и т.нар. финансов тероризъм. Регулаторът иска банката да приведе своите системи за проверка в съответствие с политиката „Познавай своя клиент“ и да провери допълнително подозрителните клиенти.

Проверката на най-рисковите клиенти трябва да приключи до юни 2018, а за тези, при които рискът е оценен като среден – до лятото на 2020 година. Останалите клиенти трябва да бъдат проверени през следващата година.

През 2018 Deutsche Bank заедно с датската Danske Bank се оказа в центъра на скандал с подозрителни транзакции за около 200 милиарда евро. Разследване показа, че естонското подраздление на Danske Bank е извършвало операциите, а Deutsche Bank е участвала в тях, без да прави допълнителни проверки.

През ноември 2018 в централата на Deutsche Bank бяха извършени обиски в рамките на разследване за пране на пари през офшорни компании. По-рано BaFin назначи консултантската компания KPMG да следи доколко банката подобрява своите системи за проверка.