ДДС става 9% за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма.

За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

След разговора в Министерския съвет председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов съобщи:

Ресторанти и заведения искат намаляване на ДДС

“Трябва спешно сега да обсъдим с нашите членове, а именно намаляване на ДДС за бранша ресторантьорство от 2021 г., от 1 януари, на 9%, а именно приравняване към хотелиерското ДДС. Мярката 60/40 е в изискванията да отпадне липса на данъчно задължение за 2020 г. Въпросната спорна наредба Н-18, която срокът ѝ е 31 юли 2020 година - поради кризата и пандемията срокът беше удължен до 1 март 2021 година“, каза той.

istock
istock

"Ние сега трябва да ги сведем до нашите членове и да върнем, разбира се, обратна връзка в най-кратък срок".

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

БГНЕС
БГНЕС

Борисов акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“.

Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg