Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си. Това гласят промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, публикувани за обществено обсъждане.
 
Причина за промените е опит да се накара целия ресторантьорски бизнес в България да започне да декларира цялата си печалба пред НАП. От бранша обаче приемат много остро готвените промени и твърдят, че една хубава идея се опорочава, тъй като ще важи само за заведенията.

Председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов подчерта, че секторът е изключително дисциплиниран след сваляне на ДДС ставката.

Заплатите във фирми с над 50 души само по банков път

"Много са намалели запечатванията на обекти, има голям ръст и на вноските на корпоративен данък. Ако става дума за дисциплиниране на фискална политика, задължителните касовни бележки са хубава мярка, но остава неразбирането защо остава само за нашия сектор. Доста често сервитьорите обслужват няколко маси и се бавят с даването на сметката, това може да бъде решено като недаване на бележка и някой да стане и да се замине", коментира той пред NOVA NEWS
 

istock
istock

Според данъчния експерт Николай Ванчев да станеш без да си платиш при каквито и да е обстоятелства е неприемливо. "Това ще доведе до голям проблем - постоянно да има хора, които стават без да платят и твърдят, че не им е донесена касова бележка. Трябва да се вика полиция да се установи дали е така или не", смята той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg