Един милиард лева очакват да съберат от длъжници частните съдебни изпълнители. Те водят 200 000 дела за неплатени суми, съобщи Георги Дичев, шеф на контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители, пред БТА. 

През шестте години, откакто работи частното съдебно изпълнение, са събрани 2,3 млрд. лв., уточни той.

Кризата обаче прави все по-трудно да се върнат дълговете. Така сроковете за приключването делата растат, а ефективността намалява. Те обаче растат с около 20% на година.

Преди близо две години с промяна в Гражданския процесуален кодекс е въведено изискване кредиторите по делата да заплащат всяка информация за длъжника, изисквана от съдебния изпълнител от държавни и общински органи.

Практиката показва, че изтичат 1-2 месеца, докато съдебният изпълнител се снабди с необходимите документи за недвижим имот на длъжника, минавайки през задължителните служби. През този период длъжникът има достатъчно време и обикновено си прехвърля имота на близки, роднини или доверени лица. Напоследък това е доста често срещана практика, посочи Дичев.

Въвеждането на еднократна такса за недвижимите имоти би пресякло възможността длъжниците да ги прехвърлят под носа на своите кредитори, смятат съдебните изпълнители. Те предлагат да се въведе механизъм за еднократна държавна такса - кредиторите да плащат на бюджета, който от своя страна да разпределя сумата между органите, предоставящи различни справки.

В момента най-безнадеждна е ситуацията с налаганите запори на моторни превозни средства, където противоречие между ГПК и Законът за движение по пътищата блокира прилагането на мярката, посочи Дичев. По данни на браншовата организация са запорирани няколкостотин хиляди коли.