От следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение, ако при ремонт на жилище за платените средства за труда на майстора е дадена касова бележка или документ.

Той трябва да е стойност 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разхода ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

Спестяваме до 200 лева от годишен данък при ремонт в дома

От друга страна майсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност. Малка част от столичани, които в момента започват ремонт в жилището си,  знаеха за тази възможност или пък са получавали документ, касов бон за платените средства.

"Облекчението е в размер на 200 лв. или с данъчната терминология 2000 лв. данъчна основа, като това са именно разходите за труда на майсторите. А това е само част от ремонтите в дома", каза пред БНР Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите.

istock
istock

"Изисква се също имотът да е собствен или съсобствен, за да се ползва тази данъчна промоция, както и да има документи за цената на извършения труд , като се цели да се осветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост.

Майстор мами клиенти с ремонти

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти- смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК – инсталацията – но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия", поясни още Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд  до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg