Има процедури, с които работещите в чужбина могат да си върнат, част от платените данъци. Това е напълно легална процедура, с която средно хората си връщат около 2055 евро, като в същия момент по никакъв начин не пречи нито на възможността за пенсия в конкретната страна, нито за бъдеща работа, съобщава компанията РТ Такс.

Задължително условие за възстановяване на суми е работещият в чужбина да е бил изряден в плащането на данъците си в съответната страна и да е спазил процедурите за подаване на данъчна декларация. Заявление за връщане на данъци може да подаде всеки човек лично, или да се довери на компании за възстановяване на данъци, като РТ Такс.

Ще се повишат ли данъците в София

Декларация за връщане на данъци може се подаде целогодишно с възможността да се кандидатства и няколко години назад, но тъй като процедурата е обвързана и с данъчната декларация, трябва да се спазват сроковете за попълването и коригирането ѝ във всяка държава.

В страни като Норвегия, в началото на април работниците получават декларация за връщане на данъци Skattemelding. Дания също е сред страните, в които коригирането на данъчната декларация се случва през април и май през системата SKAT. 

istock
istock

Процедурите и правилата в конкретните държави са различни, затова специалистите в областта винаги са готови да консултират работещите в чужбина и техните семейства. Безплатният онлайн калкулатор в сайта на РТ Такс помага за пресмятане на примерната сума, от която човек може да се възползва. Компанията възстановява данъци от Великобритания, Норвегия, Холандия, Германия, Ирландия, Дания, Австрия и САЩ, а първоначалната консултация е безплатна.

Как да си поучите парите, ако са ви платили с чек

Ако човек получи 100 процента от данъка, който е внесъл в съответната страна, това значи, че доходът му е бил под облагаемия минимум.  Дали ще бъде възстановен данък от работа в чужбина, не зависи от продължителността на договора. Ако човек е работил поне 2 седмици и е платил съвестно данъците си, надплатеното може да бъде възстановено, посочват експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg