Националната агенция за приходите предотврати ДДС измама за над 20 тона месо. От НАП уточняват, че е направен опит за извършване на фиктивна вътреобщностна доставка.

Преди два дни водач товарен автомобил се явил за преминаване през ГКПП „Кулата“. Той е декларирал пред инспекторите от „Фискален контрол“, че превозва 32 палета с пилешко и свинско месо от българско търговско дружество, като стоката е предназначена за фирма в Гърция.

Служителите на фискалния пункт са извършили физически оглед на камиона, както и на документите, съпровождащи стоката. В товарния отсек са открити множество бутилки с минерална вода, като пред тях е имало само 2 реда кашони, съдържащи пилешко месо.

НАП иска отчетите на фирмите, получили помощ от държавата

При вътреобщностната доставка на фирмата не се начислява ДДС за стоката. Реално обаче не е извършена доставка на посоченото количество месо и по този начин се укриват приходи и ДДС от продажбата му в България, уточняват от приходното ведомство.

Незабавно е уведомен Координационния център в ГДБОП. Образувано е досъдебно производство, а стоката и превозното средство са иззети като веществени доказателства. НАП извършва ревизия на дружеството.

istock
istock

Междувременно от приходната агенция съобщиха, че започват масови проверки за ДДС измами.

Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Липсват 215 млн. лева в касите на фирми

Ще се контролира и „чистият“ внос, при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. Тук главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.   

В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС. 

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция „Митници“. Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.    

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg