За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за приходите събра над 1,5 млрд. лв. просрочени задължения от данъци и задължителни осигурителни вноски. Това е с 11 % повече в сравнение със същия период на 2023 г. 

Само за две седмици през май, в НАП са платени близо 20 млн. лв. стари дългове, вследствие на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Колко пари взе държавата от отнети коли

От 03.05.2024 г., преди да извършат разпоредителни сделки с недвижими имоти или моторни превозни средства, съответно преди вписване на ипотека или особен залог върху търговско предприятие, включващо и недвижим имот, нотариусите, съдиите по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията трябва да правят справка в НАП за наличие или липса на непогасени, подлежащи на принудително събиране публични задължения на прехвърлител, учредител на вещни права, ипотекарен длъжник или залогодател.

Проверката в приходната агенция е изцяло онлайн, като от началото на май до момента са направени над 70 000 справки за близо 50 000 лица. Досега, преди промените в ДОПК, наличието или липсата на задължения се декларираше писмено от продавачите на недвижими имоти или моторни превозни средства, ипотекиращите имущество лица и залогодателите. 

istock
istock

От НАП отчитат и ръст на платените през 2023 г. просрочени задължения. Над 5,1 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски са събрани през изминалата година в резултат на усилията на публичните изпълнители, служителите в Кол центъра и органите по приходите в НАП. Това е с близо 82 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г. 

Над 2 млн. лева в хазната за два дни след промяната на сделките при нотариусите

От приходната агенция препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е актуалният им размер, както и своевременно да ги заплащат. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.

„Отчитаме по-висока събираемост на просрочените задължения както тази година, така и през 2023 г. Това ни дава увереност, че активните мерки, които прилагаме спрямо данъкоплатците, са ефективни. В резултат на партньорския подход на НАП спрямо физическите лица и фирмите, се наблюдава трайна положителна промяна в тяхното поведение. Все по-голяма част от тях погасяват своите задължения още в рамките на годината, в която те са възникнали, за което им благодарим“, каза Боряна Жилова, заместник изпълнителен директор на НАП.    

Подробна информация за начините за плащане на задължения, събирани от НАП, е публикувана на сайта на приходната агенция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase