Георги Димов наследява Петя Банкова като директор на Агенция „Митници”, съобщи Нова телевизия. Банкова беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи.

По време на церемонията по предаване на властта в Министерството на финансите само преди няколко часа служебният министър Людмила Петкова и предшественикът ѝ Асен Василев заявиха, че не разполагат с допълнителна информация около скандалния случай, но Василев определи това като „несериозно”.

Колко ще взима директорът на НАП след увеличението на заплатата му

Досега Димов заемаше поста на заместник изпълнителен директор на НАП. „Основната задача на новия директор на Агенция „Митници” е с доказаните си експертни и ръководни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП в митниците. Целта – повишаване събираемостта на приходите, както и да се осигури плавният преход по вливането на двете приходни агенции в Единна агенция за приходите. И да се внесе спокойствие в системата”, мотивира се Петкова.
 

БТА
БТА

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите, заедно с останалите членове на ръководството на НАП. „Основната им задача е да продължат да работят за повишаване събираемостта на бюджетните приходи”, подчерта служебният финансов министър.
 
Бившият финансов министър Василев поясни, че приходните агенции „са си свършили много добре работата”. По последни данни към 5 април, цитирани от него, събраните от НАП приходи са били с почти 15% повече, сравнено със същия период на миналата година. Събраните приходи от Агенция „Митници” - с около 7% по-малко основно заради ДДС от внос на петрол и работещата на половин капацитет „Лукойл”.
 
Традиционно, първите рокади, които се случват при смяна на кабинета, без значение редовен или служебен, са при директорите на приходните агенции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase