Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Ресорният министър Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Министерство на финансите подкрепя промени за длъжниците
 

Според МФ опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

Василев назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството е оптимизиране работата на Агенцията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase